1981-1983
Kommentar

Sæsonerne 81-83: Stævneklubben!

Ikast KFUM Volley har en rig tradition for deltagelse i stævner i ind- og udland. i 70.erne var det mest de lokale stævner, vore seniorhold deltog i: Der var et årligt stævne i Bøvling, som dengang var en stor klub, og vi var hvert år til stævne i Ejstrupholm, hvor der altså også engang var en klub. Gjellerup KFUM havde deres Idanacup og vi havde Volley Cup. Op mod jul var vi som regel til stævne i Give og dengang lå KFUM-Forbundsmesterskaber som et weekendstævne i februar i Vejlby Risskov centret i Århus. Her var ungdom og senior til FM i samme weekend. Og der var kul på, som vi sagde i denne fjerne fortid. Derudover deltog ungdomsholdene i enkelte stævner, der lå længere væk. DVBF havde et stort internationalt ungdomsstævne i den store hal på Ollerup Gymnastikhøjskole, hvor der blev spillet på 9 baner og et underlag af filttæppe, som gav ganske betydelige brændemærker, hvis man rutschede en tur på lårene hen ad det. Ikast deltagelse i Ollerup indskrænkede sig til to ture med det herrejuniorhold, der på mange måder blev bærende i klubben. I Ollerup var de dog mest med for at lære, som man siger, når man får klø. Der er et billede fra Ollerup under 1974-77.
Der var også ture til Sjælland, hvor det især var Pluser Cup i Næstved, der blev beæret med besøg fra Ikast. I det hele taget har vi været meget flittige stævnedeltagere her i klubben, og det har medvirket til, at vi siden er løbet fra de fleste af de klubber vi konkurrerede hårdt med for 10-15 år siden.
 
Hytteture
En anden gammel tradition i klubben er hytteture. Hvert år var drenge, piger og evt. også andre ungdomsårgange på hytteture til fx Egehuset- Der har også været holdt klubfest for seniorer i Egehuset. Egehuset bruges jo stadig ofte til hytteture, men nu er det som regel kun minierne der laves hytteture for.
 
Selvstændig afdeling
I 1981 vedtog generalforsamlingen i Ikast KFUM idræt at sætte et forsøg i gang. De tre afdelinger (fodbold, håndbold og volleyball) skulle have selvstændig økonomi. Efter et år blev vedtægterne ændret og de tre afdelinger har siden også holdt selvstændige generalforsamlinger osv. Det betød en enorm opblussen for aktiviteterne i klubben. Der blev pludselig involveret mange flere i lederarbejdet og der var mere iver efter at tjene penge til afdelingen, fordi det så også var der de skulle bruges. Vi har i det hele taget altid haft flere, der har gået ind for (og dermed arbejder for) Ikast KFUM volley, end der har gået ind for Ikast KFUM Idræt.
Den første bestyrelse i Ikast KFUM Volley som selvstændig afdeling blev valgt ved klubbens 1. generalforsamling i februar 1982 og bestod af: Jørgen Donslund, formand - Heidi Damsgaard, næstformand - PG Mortensen, kasserer - Lis Brogård, sekretær - Morten Køhler, PR - Henrik Hven, HKA - Gunnar Hauge, materialer - Svend Faurholt, fest - Lars Wichman, ungdom - Poul Sørensen, sponsor.
 
Påskekursus 1982: Stadig flittige kursister
I påsken 82 deltager der som sædvanlig mange Ikastspillere på KFUMs påskekurser. Denne gang ikke færre end 9. Siden er der to på inspirationskursus i august, 3 på minitrænerkursus i foråret 83 og endelig er der ikke færre en femten kursister på påskekursus 1983.
I instruktørstaben på KFUM-kurserne var Morten Køhler, Henrik Hven og Jørgen Donslund at finde hver gang.
 
1. hold i Danmarksturnering for ynglinge!
I foråret 1983 deltager Ikast for 1. gang i Y-DT. Det er dameynglingeholdet, der har kvalificeret sig. Spillerne er ifølge Ikast Avis 13/1-83: Karen M Rasmussen, Anette Medom, Pernille Mørup, Susan Krehan, Anne-marie Donslund, Charlotte Risbjerg og Heidi Damsgaard. De 2 første kampe ender med nederlag til HIK og Jerslev/Sterup. Holdet bliver dog dette år både forbundsmester i KFUM og amtsmester i DDGU.
 
1982-1983, igen den hidtil bedste sæson i klubbens historie. Begge førstehold rykkede op. Ikast skulle til at være divisionsklub!
Divisionsklub!!! Det  var stort.


Desuden tegnede fremtiden lys, idet klubbens pigehold som de første i klubben skulle til DM.

Begge førstehold rykker op til niveauer, hvor de ikke tidligere havde været. Herrerne til 3. division og damerne til Jyllandsserien. Begge hold var fuldstændig suveræne i denne sæson. Damerne kom op på 35 turneringssejre i træk, da de året før var gået ubesejrede gennem serie 2 og gentog bedriften i serie 1 (året efter fortsatte de sejrsrækken i JSD og nåede op på 40 sejre på stribe). Herrerne var oppe på 23 sejre i træk, da det første nederlag kom, da to spillere blev skadet i en kamp og holdet dermed ufuldtalligt. 
 
Udover 1. holdenes succes lykkedes det også for første gang for et ungdomshold i klubben at kvalificere sig til DM. Det var pigeholdet, der vandt deres række i VVBK og dermed skulle spille om DM, der det år blev spillet i Tjørring. Det blev dog ikke til nogen topplacering det år. Tværtimod!
De kommende år viste dog stor fremgang for Ikastpigerne, der tre år senere gik til top og vandt DM i Damejuniorrækken.
 
En måned senere, i maj 83, var der Nordisk Mesterskab for KFUM-hold og her udtog man hele Ikasts DY-hold og forstærkede det med to spillere fra Herning. Og så gik turen ellers til NM i Sverige - mere præcist i Norrköping, som vi jo siden har fået tættere kontakt til takket være Mats. 
 

Susan Krehan trænede kids. Blandt spillerne var Heidi Risbjerg og Leslie Lau

Holdet var meget tæt på at vinde NM-sølv, men måtte dog tage til takke med bronzen. Ikastholdet bestod af Susan Krehan, Karen Margrethe Rasmussen, Pernille Mørup, Heidi Damsgaard, Anette Medom og de to fra Herning, Kirsten Madsen og Hanne Foldbjerg. Træner var Henrik Hven. På det danske herreynglingehold deltog også to fra Ikast; Poul Erik Bak og Flemming Nielsen. Sidstnævnte blev hædret som bedste herrespiller og modtog en gave af Norrköpings borgmester. 
 
Divisionsdebut og landets yngste formand!
Efter den ekstremt gode sæson 82-83, meldte hverdagen sig igen. Herrerne skulle debutere i 3. division - mange års drømme var gået i opfyldelse! - og damerne stod klar til deres første sæson i jyllandsserien efter 21/2 år uden et eneste nederlag.
 
Klubbens første sæson i 3. division  var en hård nød. Efter en række nederlag viste holdet dog pludselig styrke ved at slå rækkens nr. 3, Jerslev. Det trælseste var imidlertid at tabe i lokalopgør til Hernings 1. hold. Den 13. februar 1984 vandt Herning med 3-1 over Ikast, hvilket sendte Ikast ned i kvalifikationskampe for at undgå nedrykning, hvilket lykkedes. Et år senere d. 18. februar 1985 var rollerne byttet om, da Ikast vandt 3-2 hjemme over Herning og dermed sendte lokalrivalerne ned i Jyllandsserien. De kom aldrig op igen!
 
Ved juletid 1983 fik herrerne forstærkning, i det Morten Køhler kom tilbage efter 3 års fravær, hvor han havde spillet i Herning, Gjellerup og været på højskole. Morten havde hele tiden haft bopæl i Ikast og trænet Ikasthold og hans return fra højskolen blev også markeret ganske fornemt: Dan han en af de sidste dage op til jul stod af toget på Ikast station, stod volleyvenner klar til at tage imod ham. En lænestol fra volleykollektivet på Smallegade, hvor Morten boede, var blevet bundet op på et par lange rafter og vips havde man en bærestol, som han blev båret i op gennem strøget.
 
Sejrsrækken brudt
Damerne fortsatte deres lange sejrsrække fra serie 2 og serie 1 i Jyllandsserien - men ikke så længe. Tirsdag den 1. november fortæller Herning Folkeblad, at Ikasts Jyllandsserie damer lørdag tabte til Tjørring.
Forinden havde de dog slået Hellas og med den sejr var de oppe på, at have vundet 40 turneringskampe i træk.
Trods den nye fornemmelse af, at man kan tabe i volleyball, klarede damerne sig solidt i deres første år i Jyllandsserien og var aldrig i nedrykningsfare.
 
Juniorspiller som formand!
På klubbens generalforsamling i februar 1983 blev Jørgen Donslund genvalgt til formand og damejuniorspilleren Heidi Damsgård, blev næstformand. Fra august 83 og et år frem blev JD imidlertid ansat i Oslo Volleyballkreds og Heidi blev -så vidt vides - den yngste formand en dansk divisionsklub nogensinde har haft. JDs ophold i Norge betød også kontakt til Norske klubber, som kom til Ikast så længe der var seniorrækker i stævnet.

Den yngste formand for en divisionsklub: Heidi Damsgaard, 15 år.
Vindere af et stævne i Vestsalling: Forrest fv. PG Mortensen, Jens Astrup og Gunnar Hauge. Bagest fv: Jørgen Donslund, Knud Pedersen, Flemming Nielsen, Morten Køhler og Henrik Hven.
Knævarmerne var Gunnars opfindelse. PG, Henrik og Gunnar har dem på, men de fleste havde mindst 1 par. Gunnar var i gang med at opfinde en hel kollektion af volleytøj, som han producerede og solgte til mange spillere både i Ikast og i andre klubber. Trøjerne med de blå ærmer blev produceret af PG. Der var masser af liv i tekstilindustrien i 1984.